Jaarverslag 2011 Brandweer Nederweert

Het jaar 2011 was voor post Nederweert een bewogen jaar. Er is gestart met brandveilig leven, verschuiving van aandacht van repressie naar preventie. Ook de nieuwe visie brandweerzorg is vastgesteld. Hierin zien we o.a. veranderingen in voertuigbezettingen of uitrukken met ander soort voertuigen, veranderingen in opkomsttijden en veranderingen in specialisaties. Alhoewel deze omslag niet in verband gebracht mag worden met de voorgestelde bezuinigingen zijn deze in principe onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In januari werd door burgemeester Evers en Eric van Mierlo aangegeven wat deze veranderingen zoals voorgesteld in de visie brandweerzorg  voor de vrijwilliger van post Nederweert zouden kunnen gaan inhouden. In februari kwam de themaraad waar door Jan Mueters en Eric van Mierlo aan de raad uitleg werd gegeven wat de nieuwe visie op brandweerzorg voor Nederweert zal gaan inhouden. Deze avond werd door velen van onze vrijwilligers bezocht, dit laat zien dat de betrokkenheid en  gedrevenheid groot is.

Repressief gezien was het een druk jaar met 156 meldingen.

Opmerkelijk was dat 8 maal moest worden uitgerukt voor een schoorsteenbrand en 5 maal voor een binnenbrand in een woning. 3 van deze binnenbranden waren veroorzaakt door friteusebrand. Het aantal schoorsteenbranden is relatief hoog.

Waar vorig jaar nog sprake was van een 30 tal meldingen van stormschade, is de teller nu blijven steken op een 3 tal meldingen. Het aantal automatische onechte of ongewenste brandmeldingen is enorm gestegen van 27 in 2010 tot 52 meldingen dit jaar. Het aantal verkeersongevallen bleef in de meeste gevallen gelukkig beperkt tot licht gewonden en materiële schade.

In 2011 heeft een aantal vrijwilligers zich ingezet om hun opleiding positief af te ronden. Vanaf augustus zijn Joyce Scheffers en Martin Tillemans als nieuwe leden aangesteld bij post Nederweert. Olaf Weerens van Post Stramproy rukt tijdens kantooruren met post Nederweert uit.  Iwan Stultiens heeft zijn repressieve functie als bevelvoerder neergelegd en is aangesteld als OvD. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Annemieke Coumans.  Eric van Mierlo is 1-1-2012 gestopt als districtscommandant.

In 2011 is de TS tijdens kantooruren altijd voltallig uitgerukt. Daarnaast hebben we een aantal maal dankbaar gebruik kunnen maken van de TS 4 ter ondersteuning bij een brand en/of HV. De alarmeringen voor middelbrand gaven het afgelopen jaar geen probleem beide TS-en waren steeds volledig bemand. Hiermee is aangetoond dat de paraatheid voor 2011 goed was.

Postcommandant

Iwan Stultiens

Januari 2012

Wil je het volledige jaarverslag lezen dan kun je hier de volledige PDF downloaden.

Comments

  1. Loesje Locomotiefje says:

    De link naar de PDF met het volledige jaarverslag van 2011 werkt niet.

    Not Found -The requested URL /wp-content/uploads/2012/03/brandweer-nederweert-2011-jaarverslag.pdf was not found on this server.